2009. május 7., csütörtök

Attila Zoller - Mindhalálig gitár

Zoller Attila (fotó) gitárművész a XX. század legjelentősebb magyar jazzmuzsikusa volt, aki 1998-ban 71 éves korában Amerikában hunyt el. Most Simon Géza Gábor, a magyar jazztörténeti kutatás elsőszámú reprezentánsa Mindhalálig gitár címmel írt könyvet Zoller életéről és művészetéről. Igazi csemege a könyv CD-melléklete, amely döntő részben kiadatlan felvételeket tesz közkinccsé. A CD kiadását Görgey Gábor, a kulturális tárca vezetője saját miniszteri keretéből támogatta.
Simon Géza Gábor az utóbbi években a magyar zenei életben is páratlan munkákat hozott létre, melyek szerencsére a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhetőek. Többek között reprezentatív kötetben jelentette meg Magyar jazztörténetét, amely mintegy 500 jazzkutató és jazzbarát közreműködésével készült.
A Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány (JOKA) kiadója, a Pannon Jazz gondozásában, sok évi gyűjtőmunka eredményeként olyan kultúrtörténeti ritkaságokat mentett meg és játszott át korszerű hanghordozókra, melyek az egész világon unikumnak számítanak. Simon jazzújságíróként az elsők között foglalkozott a magyar modern jazz olyan kiemelkedő egyéniségeivel, mint Szabados György, Binder Károly, Dudás Lajos, Zoller Attila, Szabó Sándor.
Érdemei vannak a tangóharmonika-király, Tabányi Mihály számos korabeli jazzfelvételének felkutatásában, elősegítette, hogy ezeket a közelmúltban két albumban jelentette meg a Hungaroton.
Magyar jazzdiszkográfiájának két kiadása a világ vezető jazzszakembereinek legteljesebb elismerését váltotta ki. A Magyar Jazzkutatási Társaságot (MJKT) a világ legelső nemzeti jazzkutatási társaságaként – Gál Gábor ötlete alapján – 1992-ben alakította meg tíz hazai kutatóval.
A Zoller család nem egy jól ismert, a művésszel szoros kapcsolatban álló német jazzkutatót, hanem Simon Géza Gábort bízta meg a könyv megírásával.
Simon röviddel Zoller halála előtt egy hosszú telefonbeszélgetést folytatott a művésszel. Ez a beszélgetés a művész számára is bizonyságul szolgált arra vonatkozóan, hogy szellemi-művészi hagyatékának méltó gondozója lehet Simon Géza Gábor, akit már-már barátságába is fogadott.
Zoller életműve gazdag forrás, ugyanakkor nagy kihívás. Halála után nagy mennyiségű publikáció látott napvilágot róla.
Zenésztársak, tanítványok írták le személyes benyomásaikat páratlan művészetéről. Amikor ezeket áttanulmányozta, Simon számára egyértelművé vált, hogy Zoller a legismertebb magyar jazzmuzsikus a nagyvilágban.
Ennél is figyelemre méltóbb volt, milyen sok amerikai és európai zenész tartja fontosnak, hogy önéletrajzában megjegyezze, mit is jelentett pályafutásában Zoller Attila.
A kötet – mely igen szigorúan ellenőrzött adatok alapján, aprólékos munkával készült – életrajzi mozaikok segítségével, sok-sok idézettel jeleníti meg a zolleri jazzt. A visegrádi szülői háztól igyekszik követni a jazzgitárművész pályafutását.
A legfontosabbnak tartott dátumok köré csoportosítva, a koncertező, a klubokban több-kevesebb rendszerességgel fellépő és felvételeket készítő gitárművészt éppúgy bemutatja, mint a jelentős jazzpedagógust. A kötet legtöbb, páratlan értékű dokumentuma német és angol nyelvterületről származik.
A kötet minden bizonnyal rekordot dönt majd: ötven bemutatója lesz, májusban németül, majd angol nyelven is megjelenik.
[Deák Attila]

Nincsenek megjegyzések: