2011. szeptember 4., vasárnap

Manu Dibango - A La Jamaique Audio Design Studio 2011.
01 - Manu Dibango - Soul Makossa
02 - Manu Dibango - New-Bell 'Hard Pulsation'
03 - Manu Dibango - Full Up
04 - Manu Dibango - Goro City
05 - Manu Dibango - Doctor Bird
06 - Manu Dibango - Frozen Soul
07 - Manu Dibango - Tek Time
08 - Manu Dibango - Happy Feeling
09 - Manu Dibango - Bona Sango
10 - Manu Dibango - Choc'n'soul
11 - Manu Dibango - Kumbele Style
12 - Manu Dibango - Night Jet

Manu Dibango, Emmanuel N'Djoké Dibango (Kamerun, Douala 1933. december 12. –), kameruni dzsesszzenész, szaxofon- és vibrafon-játékos, zenekarvezető, zeneszerző. A fúziós dzsessz egyik kiemelkedő képviselője.
Bendzsót akartam, de a mandolin olcsóbb volt és hasonlított az alakja, így apám inkább azt vett nekem. De az első hangszer, amin megtanultam játszani még ez előtt, egy afrikai síp volt. És zongorázni rendesen, zeneiskolában tanultam.Tizenöt éves korában szülei Párizsba küldték zenei képzésre. Előbb zongorázni tanult, majd egy kölcsönkapott szaxofonon kezdett el játszani, ami zenei fejlődésében aztán meghatározóvá vált.
1957-ben Brüsszelben telepedett le, ahol az akkoriban híres kongói rumbegyüttes, Joseph Kabasele zenekarának a tagja lett. Két évi afrikai turné hatására zeneileg hazatalált: makossát kezdett játszani. (A makossa egy gyors tempójú, városi tánc Kamerunban.) Ennek eredményeképpen született meg 1972-ben a Soul Makossa című világsíkerű hanglemez, amely a kameruni forrásokon túl más afrikai országok népszerű zenei stílusaiból is merít.

Nincsenek megjegyzések: