2012. december 7., péntek

József Gregor - The Great Buffo Scenes - Digital transfer and restored, noise cleaning and remastered, at Audio Design Studio made 2012.


Gregor DATA_1

Gregor DATA_2

01 - ZAIDE (J. A. Schachtner) ,,Wer hungrig bei der Tafel sitzt” - Osmin; Act 2
02 - ,,Solche hergelaufne Laffen” Osmin; Act 1.
03 - ,,Ha! wie will ich triumphieren” Osmin; Act 3
04 - I LA Nozze Di Figaro (L. da Ponte) ,,La vendetta, oh, Ia vendetta” Bartolo; Act 1
05 - Il Barbiere Di Siviglia (C. Sterbini) ,,A un dottor della mia sorte”Bartolo; Act1
06 - ,,Miei rampolli, femminini”
07 - ,,Sia qualunque delle figlie”
08 - L’ELISIR D’AMORE - ,,Udite, udite, o rustici”
09 - DON PASQUALE (G. Ruffini) - ,,Ah un foco insolito”
10 - ,,Cheti, cheti immantinente”

 A kezdet

Gregor József és Bárdi Sándor kettőse, Mozart: Szöktetés a szerájból című vígoperája szegedi előadásán - 1977-ben. Vezényelt: Pál Tamás

Gregor József vegyésznek készült, de terveibe beleszólt az 1956-os forradalom. Nem akart énekes lenni, de tíz éven át tanult hegedülni. Énekére a rákosligeti katolikus templomban figyelt fel egy zenetanár, amikor Gregor a disszidált kántor helyett énekelt.

1957. február 5-én felvételizett a konzervatóriumba. 1957-1959 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanulója, de tanulmányait három év után félbehagyta.

1959-ben felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének tanszakára, de a maga sajátos és nem mindig a jó modor diktálta stílusa miatt mindkét iskolájából, a konzervatóriumból és a Zeneakadémiáról eltanácsolták. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Rösler Endre volt a mestere. 1959-ben a budapesti Operaházba ment próbaéneklésre, de leállították, mikor Gremin áriáját énekelte.

1959-1963 között a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének tagja.
Szeged, Győr, New York

1963-ben Szegedi Nemzeti Színházba ment próbaéneklésre, itt figyelt fel tehetségére és énektudására Vaszy Viktor színházigazgató, aki biztatta, hogy képezze a hangját, s azonnal szerződtette. 1964–1988 között Szegedi Nemzeti Színház énekese. Első szerepe A varázsfuvolából Sarastro.

Közben 1976-tól a Magyar Állami Operaház magánénekeseként is működött. (Kezdetben motorkerékpáron tette meg oda-vissza az utat.)

1988–89-ben a Kisfaludy Színház tagja volt Győrött.

1989–1991 között a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának igazgatója.

1994–1995 között a New York-i Metropolitan Opera tagja. Tizenöt éven át énekelt különböző külföldi színpadokon.

Egyforintos rendezés

2003-ban, 63 évesen debütált rendezőként, Verdi Don Carlosát vitte színre.

Páratlan színpadi ösztönével és csalhatatlan társadalompszichológiai érzékével már hetekkel a bemutató előtt kibérelte magának a címlapokat, amikor közölte, hogy a munkát egy forintért vállalta. A Szegedi Nemzeti Színház siralmas anyagi helyzete indokolta a spórolást. A minihonor piárötletként is bevált. Így el lehetett érni, hogy egy operabemutató a műfaj iránt nem érdeklődő emberek körében is közbeszéd tárgya legyen.

Vaszy Viktor

„Vaszy Viktor vett oda 1963-ban Szegedre, tőle tanultam mindent. Mint jó apától pofont is kaptam, simogatást is. Simogatást ritkábban, de ha mégis, nagyon meg voltam hatva tőle. Vaszy Viktor megtanított a munka szeretetére, a pontosságra, hogy "befektetés" nélkül nem várható eredmény. Hogy magas színvonalú előadás csak szigorú, alapos próbafolyamat után jöhet létre. Hogy a művészetben sincsenek véletlenek.”

„Ha azt mondta volna, fessük be az eget, nem azt kérdeztük volna, hogy hogyan, hanem azt, hogy milyen színűre.”

Gárdony

A gárdonyi kis nyaralóban szívesen időzött, sokszor innen járt fellépni is, Pestre, Szegedre. Gárdonyban nagyon szeretett tanulni. Hajnalban kiült a teraszra, nézte a kertet, memorizálgatott és élvezte a nyugalmat, a csendet. Ez jelentette számára a legnagyobb kikapcsolódást.

Családja

Felesége Dr. Takács Mária (Marika) orvosi hivatását adta fel – már mindketten válás után voltak, amikor megismerkedtek –, hogy férjét segítse munkájában. Lánya Gregor Bernadett színésznő.

Halála

Gregor József 2006 szeptemberében bejelentette: nem vállal több fellépést, sem színházban, sem koncerten. Egy hónappal később, október 22-én Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetésben részesült, amelyet állapota miatt felesége vett át. Súlyos betegséget követően 2006. október 27-én hunyt el. A szegedi Belvárosi Temetőben nyugszik.

Főbb szerepei

    Reb Tevje (Hegedűs a háztetőn)
    Sarastro (A varázsfuvola)
    Falstaff (Falstaff)
    Mefisztó (Faust)
    Ozmin (Szöktetés a szerájból)
    Borisz Godunov, Varlaam (Borisz Godunov)
    Pomádé király (Pomádé király új ruhája),
    Don Pasquale (Don Pasquale)
    Don Magnifico (Hamupipőke)
    Don Alfonso (Così fan tutte)
    Leporelló (Don Giovanni)
    Dulcamara (Szerelmi bájital)
    Gremin (Anyegin)
    Banquo (Macbeth)
    Fiesco (Simon Boccanegra)

Forras: Vikipedia

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem található weboldal az internetcímen:http://ddl3.data.hu/get/0/5910585/8_Gregor.part1.rar

Audio Design Studio írta...

Le ellenőriztem a letöltést és hibátlam!

Mind a két file letölthető ha rá kattintassz a linker!