2010. április 26., hétfő

Albano - Romina Power - Storia Di Due Ennamorati

Download_DATA

LBANO Y ROMINA POWER - Storia di due innamorati (2:53)
02. ALBANO - ROMINA POWER - Acqua di mareRE (3:21)
03. ALBANO - ROMINA POWER - Nel mondo pulito dei fiori (4:32)
04. ALBANO - ROMINA POWER - Io con te (3:14)
05. ALBANO - ROMINA POWER - La mia solitudine (3:45)
06. ALBANO - ROMINA POWER - Fragile storia de amore (3:37)
07. ALBANO - ROMINA POWER - Angelo di strada (4:23)
08. ALBANO - ROMINA POWER - Nostalgia (3:33)
09. ALBANO - ROMINA POWER - Vestita di baci (3:50)
10. ALBANO - ROMINA POWER - Un sentimento (3:10)
11. ALBANO - ROMINA POWER - La casa dell amore (4:06)
12. ALBANO - ROMINA POWER - Con un paio di blue jeans (4:37)
13. ALBANO - ROMINA POWER - E le comete si distesero nel b (3:47)
14. ALBANO - ROMINA POWER - Taca taca banda (2:39)

AL BANO ÉS ROMINA POWER

Az olasz Al Bano (Olaszország, Cellino San Marco, 1943. május 20.) és az amerikai Romina Power (Egyesült Államok, Los Angeles, 1951. október 2.) mintegy 30 éven keresztül voltak egymás partnerei a filmvásznon, a színpadon és a magánéletben. 1967-ben a Minden dalom a tiéd (Nel sole) című filmben szerepeltek először együtt. Néhány egyéb közös filmjük is volt, ám az olasz és a külföldi közönség főleg énekesként tartja számon őket. Nemzetközi viszonylatban az 1980-as években voltak a csúcson, ekkor születtek olyan emlékezetes slágereik, mint például a Sharazan, a Felicità, a Tu, soltanto tu vagy a Sempre sempre. Házasságukból 4 gyermek született: egy fiú (Yari) és három lány (Ylenia, Cristel és Romina Jr.). 1999-ben váltak el. Al Bano énekesi karrierje azóta is töretlen. A sztár 2010. április 23-án Budapesten, a Papp László Sportarénában adott koncertet. Romina 2007-ben úgy döntött, hogy visszatér az Egyesült Államokba, hogy újra megtalálja önmagát.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Al Bano (eredeti neve: Albano Carrisi) a dél-olaszországi Puglia (Apúlia) régióban, Brindisi megye egyik kisvárosában született a II. világháború ideje alatt. Édesapja, Carmelo Carrisi éppen az albán fronton harcolt, az újszülött ezért kapta édesanyjától, Iolanda Carrisitől az Albano keresztnevet. A kisfiú fogékonysága a könnyűzene iránt hamar megmutatkozott: 12 éves korában írta első dalát, melynek az Addio Sicilia címet adta. Négy évvel később Milánóba költözött abban a reményben, hogy sikerül érvényesülnie a zenei pályán. Ez persze nem ment egyik pillanatról a másikra, s hogy addig megéljen valamiből, dolgozott pincérként, építőmunkásként, sőt egy gyárban a futószalag mellett is. Egyik híres kollégájának köszönheti, hogy sikerült az énekesi pályára kerülnie. Az 1960-as években Adriano Celentano már nemcsak rendkívül népszerű énekes volt, hanem Clan néven 1965-ben saját lemezcéget is alapított. Az új vállalat egyik feladata a tehetségkutatás volt. Albano jelentkezett a Clan egyik hirdetésére, ahol meghallván négy oktáv terjedelmű énekhangját, azonnal szerződést ajánlottak neki. Ekkor vette fel az Al Bano művésznevet, és a Clan új felfedezettjeként olasz és svájci turnét bonyolított le. Ugyanabban az évben megjelent első kislemeze, a La strada. A következő esztendőben a tévé képernyőjén is felbukkant a Sette Voci című műsorban. Népszerűsége gyorsan növekedett. 1967-ben a Nel sole című kislemezéből 1 millió 300 ezer példányt adtak el. A sikernek köszönhetően meghívást kapott, hogy legyen az akkoriban Olaszországban turnézó Rolling Stones koncertjeinek vendégelőadója. A Nel sole (és persze az előadó) népszerűségét a filmipar is igyekezett kihasználni: filmet forgattak ugyanezzel a címmel (a magyar forgalmazásban: Minden dalom a tiéd), a női főszerepre pedig egy 16 éves amerikai lányt, Romina Powert kérték fel.

Romina Francesca Power szülei híres filmszínészek. Édesapja, Tyrone Power Hollywood egyik legsikeresebb férfi sztárja volt. Édesanyja, a mexikói származású Linda Christian az 1950-es években futott be igazán. Rominának van egy két évvel fiatalabb húga, Taryn Stephanie Power, akiből szintén színésznő lett. A szülők 1956-ban váltak el. (Később mindketten új házasságot kötöttek.) Romina Mexikóban, majd Olaszországban töltötte gyermekkorát, sőt egy ideig Angliában járt iskolába. Akárcsak későbbi férjének, neki is 1965-ben indult el az énekesi karrierje, ekkor jelent meg első kislemeze, a Quando gli angeli cambiano le piume. Ugyanabban az évben filmszerepet is kapott, méghozzá a Menage all'italiana című filmben, amelyben olyan híres énekesnők is szerepeltek, mint Anna Moffo és Dalida, a férfi főszerepet pedig a nagyszerű Ugo Tognazzi alakította. Két újabb filmszerep után 1967-ben felkérték, hogy legyen az új olasz énekes sztár, Al Bano partnere a Nel sole című filmben, amely a férfi aktuális slágerének sikerét igyekezett meglovagolni. (Érdekesség, hogy egy kisebb szerepet a Rominánál egy évvel idősebb Loretta Goggi játszott, aki szintén ismert énekesnő és színésznő lett.)


A közös sikerek
A Nel sole forgatása során a két fiatal egymásba szeretett, ám eleinte csak a filmvásznon voltak partnerek. Évente készítettek egy-egy közös filmet, sőt 1970-ben mindjárt kettőt is. Al Bano Romina nélkül is forgatott 1968-ban, Romina pedig szólóalbumot jelentetett meg 1969-ben. A fiatal lány egyébként szintén filmezett egyedül: leghíresebb alakítása Jess Franco Justine (1969) című filmjének címszerepe. A De Sade márki regénye alapján készült produkcióban meztelen jelenetei is voltak. 1970. július 26-án a fiatalok – Romina édesanyjának akarata ellenére – Al Bano szülővárosában összeházasodtak. Ebben az évben jelent meg első közös kislemezük, 1970. november 29-én pedig megszületett első lánygyermekük, Ylenia Maria Sole. 1972. április 21-én a házaspárnak fia született, Yari Marco, aki Rómában jött világra. 1975-ben került az üzletekbe első közös albumuk, az Atto I. Ezt mintegy két évtizeden át újabb és újabb nagylemezek követték, melyek egy részét olasz és spanyol nyelven egyaránt felvették. 1976-ban a We’ll Live It All Again című dallal ők képviselték Olaszországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol 69 ponttal 7. helyezést értek el. (A versenyt az angol Brotherhood of Man együttes nyerte a ma már örökzöldnek számító Save All Your Kisses for Me című számával.) A versenyszám később spanyol, francia és természetesen olasz nyelven is megjelent.


Az 1980-as évtized különösen sikeres volt a házaspár számára. 1982-ben olasz rekordot állítottak fel azzal, hogy egyszerre 4 dalukkal szerepeltek a slágerlistán. Ezek egyike a Felicità, amellyel részt vettek a Sanremói Dalfesztiválon, ahol 2. helyezést értek el. (A versenyt Riccardo Fogli nyerte a Storie di tutti i giorni című szerzeménnyel.) A dal Németországban különösen sikeres lett: több mint hatmillió példányt adtak el a kislemezből, és elkészült a német verzió is, amelyen a Conny & Jean kettős énekelt. Két évvel később újra beneveztek a Sanremói Dalfesztiválra, és a Ci sarà című slágerrel meg is nyerték a rendezvényt. 1985-ben újra ők képviselték Olaszországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ez alkalommal a Magic Oh Magic című számmal. 78 ponttal ismét 7. helyezettek lettek. (A versenyt a norvég Bobbysocks! női duó nyerte a La det swinge című dallal.) A fesztivál hozta össze Rominát féltestvérével, az apja harmadik házasságából született Tyrone Power Jr.-ral. Ugyanabban az esztendőben azonban még ennél is nagyobb családi öröm várt az énekesnőre, hiszen 1985. december 25-én megszületett harmadik gyermeke, Cristel Chiara. 1986-ban a házaspár a WEA lemezcéggel szerződött, és kiugró nemzetközi sikert ért el a Sempre sempre című új albumával. Ezen hallható újszülött kislányuk, Cristel hangja a Settembre című számban, a Lord Byron című felvételben pedig Tyrone Powert is megidézték, amint a nagy költő verséből mond egy rövid részletet.

1987-ben ismét gyarapodott a család: Al Bano szülővárosában világra jött a negyedik gyermek, Romina Iolanda. Ugyanebben az évben került az üzletekbe Európa-szerte a Libertà című LP, amely szintén nagy sikert aratott. A címadó dal kislemezen is megjelent. Ennek B oldalára az Abbi Fede című szerzemény került. Ez egy duett, amelyet Romina és elsőszülött lánya, Ylenia énekel. Két évvel később a Fragile című nagylemezen Romina a féltestvérével, Tyrone Power Jr-ral énekelt egy duettet. Az album címadó felvétele egyébként feldolgozás, amelynek eredetijét 1983-ban énekelte lemezre Vicky Leandros görög énekesnő. 1991-ben a házaspár ismét fellépett a Sanremói Dalfesztiválon, az Oggi sposi című versenyszámuk azonban nem került be a legjobb 3 közé. Ugyanezt a szerzeményt Tyrone Power Jr. is lemezre énekelte Just Married címmel. Al Bano és Romina Power művészi együttműködése kezdetének 25 éves jubileumára jelent meg az életüket ismertető Autoritratto dalla A alla R című kötet és az azonos című videó. 1992-ben Al Bano plágium vádjával beperelte világhírű kollégáját, Michael Jacksont. Azt állította, hogy a színes bőrű művész Dangerous című albumának egyik aktuális slágere, a Will You Be There valójában az 5 évvel korábbi I cigni di Balaka című Al Bano-szám plagizálása. Az évekig elhúzódó ügyben a bíróság végül azt állapította meg, hogy valójában mindkét felvétel egy indiai népdal motívumain alapul.


Családi dráma
A házaspárt 1994-ben súlyos csapás érte, amely közvetve hozzájárult közel 3 évtizedes házasságuk felbomlásához. Az év első napjaiban New Orleansban nyomtalanul eltűnt legidősebb lányuk, az akkor 23 éves Ylenia. Utoljára a város francia negyedében látták. A rendőrség nagy erőkkel kezdett nyomozni az ügyben, de semmilyen eredményt nem ért el. Január 31-én őrizetbe vették Alexander Masekala utcai zenészt, akit szemtanúk nem sokkal Ylenia eltűnése előtt a lánnyal együtt láttak a LeDale Hotelben. Rövid idő elteltével azonban szabadon engedték, mert nem sikerült bizonyítani, hogy bármilyen köze lenne Ylenia eltűnéséhez. Jelentkezett viszont egy biztonsági őr, aki azt állította, hogy látta, amint egy Ylenia személyleírásának megfelelő nő a Mississippi folyóba veti magát. Mivel a tetemet nem vetette partra a víz, és a kutatócsoport sem találta meg, ezért soha nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy Ylenia volt az öngyilkos nő. Az eltűnéssel kapcsolatban a bulvársajtó a legvadabb feltételezéseket tette közzé. A leggyakoribb teória az volt, hogy a lány emberrablás áldozata lett, noha a családnál soha nem jelentkeztek az emberrablók. Más verzió szerint a feltűnő szépségű lányt prostituáltnak adták el valahová a Távol-Keletre. Romina mind a mai napig hisz abban, hogy Ylenia életben van, és különösen az 1990-es évek közepén minden követ megmozgatott azért, hogy megtalálja a lányát. A hivatalos szervek tehetetlensége miatt az ezoterikus tanok képviselőibe vetette minden reményét. Jósokkal és látnokokkal találkozott, minden anyagi áldozatot vállalt, de Yleniát neki sem sikerült megtalálnia. 2006 novemberében az édesapa, Al Bano első ízben jelentette ki nyilvánosan, hogy elhiszi a biztonsági őr történetét, és beletörődött lánya elvesztésébe.

Az elhidegülés
1995-ben Al Bano és Romina Power még közös albumot adott ki Emozionale címmel, de Ylenia tragédiája nem szorosabbá tette a kapcsolatukat, hanem inkább szétválasztotta őket. 1996-ban már külön utakon jártak. Al Bano szólóban lépett fel a Sanremói Dalfesztiválon, ahol az È la mia vita című dallal 7. helyezést ért el. Romina is felvett egy dalt fia, Yari segítségével, de a szerzemény végül nem jelent meg. Az asszony hosszabb szünet után visszatért a felvevőgép elé, és Kabir Bedi partnereként kis szerepet játszott a Sandokan visszatér című minisorozatban. Egy 2004-es interjúban azt nyilatkozta, hogy Al Bano 1996-ban végső soron elárulta őt. 1997-ben egy olyan Al Bano-album jelent meg, amelyen Romina már nem működött közre: a Concerto Classico című nagylemezen komolyzenei klasszikusok hallhatók popzenei felfogásban. A CD hatalmas sikert aratott, rövid időn belül dupla platinaalbum lett. A következő évben Romina könyvet adott ki az édesapjáról, akiről az évek során méltatlan híresztelések terjedtek el, így például az, hogy a filmsztár három házassága ellenére is valójában homo- vagy legalábbis biszexuális volt. 1999-ben Al Bano az Oggi magazinban publikált nyílt levélben jelentette be, hogy ő és Romina külön költöznek. Még ugyanabban az esztendőben elváltak. A hír megdöbbentette az olasz közvéleményt: állítólag még a Vatikánból is érkezett arra vonatkozó kérés, hogy a házaspár jól fontolja meg ezt a döntést.


Külön utakon
Al Bano a szülővárosában maradt, Romina pedig Rómába költözött. A férfi külföldi koncertturnéra indult, amelynek keretében fellépett az Egyesült Államokban, Oroszországban, Görögországban, Spanyolországban, Dél-Amerikában, Ausztriában és Németországban. Természetesen Olaszországban is koncertezett. Hírnevét felhasználta a kábítószer elleni harc és a környezetvédelem megsegítésére. Volare címmel egy új albumot is megjelentetett. Romina elvállalta a Per tutta la vita című tévéshow vezetését. 2000-ben kiadta a Ho Sognato Don Chisciotte című regényét, amelyet eltűnt lányának, Yleniának ajánlott. Ugyanebben az évben Velencében megrendezte első kiállítását a festményeiből. 2001-ben színházi fellépést vállalt, méghozzá a Vagina-monológok című nagy feltűnést keltett darabban.

Volt feleségéhez hasonlóan Al Bano is emléket állított az édesapjának, de nem könyv, hanem egy film formájában, amelyet 2000-ben forgattak Nel cuore del padre címmel. Ugyanebben az évben fellépett az Eurovíziós Dalfesztiválon: a Svájc színeiben versenyző Jane Bogaert korábban Al Bano háttérénekese volt, és a sztár a fesztiválon szívességből ugyanezt a szerepkört vállalta. 2001-ben új szerelmi kapcsolatot kezdeményezett. Partnernője az Yleniánál is fiatalabb olasz tévés személyiség, Loredana Lecciso volt, aki két gyermekkel ajándékozta meg. Yasmine még ugyanabban az évben megszületett, Albano Jr. (becenevén: Bido) pedig a következő esztendőben. Ennek ellenére a szülők kapcsolata 2005-ben véget ért. Ebben az évben Al Bano egyik lányával, Romina Jr-ral együtt szerepelt a L’isola dei famosi című tévéműsorban, amely tulajdonképpen a Celeb vagyok, ments ki innen! olasz változata volt. Énekesi karrierje mind a mai napig töretlen, lemezei világszerte mintegy 165 millió példányban fogytak el. 2006 novemberében È la mia vita címmel kiadta az önéletrajzi regényét. 2007-ben ismét benevezett a Sanremói Dalfesztiválra. Nel Perdono című versenydala – amelynek egyik szerzője a fia, Yari – 2. helyezett lett. 2008-ban Massimo Ferrarese közreműködésével készítette el a Dai il meglio di te... című albumát. Ugyanazon év novemberében – csupán két évvel az È la mia vita után – újabb önéletrajzot adott ki. A Con la musica nel cuore című kötethez az olvasók egy CD-t is ajándékba kaptak, természetesen a sztár dalaival. 2009-ben újabb sanremói fellépés következett, ám a L'amore è sempre amore című dal nem került be a legjobb 3 közé.


Romina 2005-ben zsűritag volt az olasz televízió Ballando con le Stelle című műsorában, amely lényegében a magyar Szombat esti láz olasz megfelelője volt. 2006-ban és 2007-ben kiállításokat rendezett a festményeiből: főleg a milánói tárlatnak támadt jelentős visszhangja. 2006-ban az Upaya című filmmel mint rendező mutatkozott be. 2007-ben házat vásárolt az Egyesült Államok egyik arizonai kisvárosában, Sedonában. Bejelentette, hogy a továbbiakban ott kíván élni, és elhagyja Olaszországot. Távozása kapcsán nagy érdeklődést kiváltott interjút adott a Diva e donna című olasz magazinnak. „Visszatérek Amerikába, hogy újra megtaláljam a gyökereimet és személyiségem legjobb oldalát. […] Számomra az az igazi szabadság, ha nem ismernek fel az utcán. Fel akarok oldódni, meg akarok újulni, hogy újjászülethessek” – nyilatkozta a lap riporterének. Azt is kijelentette, hogy véleménye szerint Itáliában nem tudta magát elfogadtatni sem mint festőművész, sem mint író, és énekesnőként is Al Bano árnyékában létezett. Az olasz olvasók egy része igazságtalannak érezte a művésznő szavait, hiszen több mint 4 évtizeden át élt Olaszországban, ahol megkülönböztetett szeretettel vették körül a rajongók. 2007-ben Romina kis szerepet vállalt Abel Ferrara Go Go Tales című filmjében, amelyben Willem Dafoe, Bob Hoskins, Matthew Modine és Asia Argento partnere volt.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

凡是遇到困擾的問題,不要把它當作可怕的,討厭的,無奈的遭遇,而要把它當作歷練、訓練和幫助。......................................................