2008. december 6., szombat

Skorpio - Kelj fel LP (p) 1977 Digital transferred, noise cleaning and mixed, at Audio Design Studio home sound recording studio 2008.

Download_DATA


01 - Dontsd el vegre mar
02 - Kelj fel joember
03 - Nagyra noj gyermekem
04 - Vege van a napnak
05 - Piacter
06 - Ne torjon le teged
07 - Szep vasarnap hajnalan
08 - keso
09 - Egy dal mindenkinek

Skorpió (együttes)

A Skorpió 1973-ban alakult magyar rockegyüttes. Az 1971-ben alakult Locomotiv GT és az 1972-ben alakult Taurus után hazánk harmadik supergroupjaként jött létre. Tagjai korábban mind ismert együttesekben játszottak és komoly hírnévre tettek szert: Frenreisz Károly az LGT énekes-basszusgitárosa volt, Szűcs Antal Gábor énekes-gitáros és Fekete Gábor dobos a Hungáriában, Papp Gyula orgonista pedig a Miniben játszott. Frenreisz először az Emerson, Lake & Palmer mintájára trió formációra gondolt, és csak később döntött egy gitáros bevonása mellett. Az együttes első albuma, A rohanás 1974-ben jelent meg. Emellett több rádió- és televíziós felvételt készítettek, valamint Zalatnay Sarolta albumán is játszottak. Második albumuk, az Ünnepnap 1976-ban jelent meg.
A Skorpió az 1970-es évek egyik legjobb magyar együttese volt. Tagjai magas színvonalú hangszeres játékot valósítottak meg albumaikon, koncertjeik élményszámba mentek. Felszerelésüket többek között Hammond A-100 orgona, Hohner Mellotron, Roland szintetizátor, Fender Precision Bass basszusgitár, Gibson Les Paul majd SG gitár, Ludwig üvegdobok (két lábdobbal) és Paiste cintányérok alkották. Az egyik legtöbbet koncertező együttesként működtek hazánkban és külföldön egyaránt. Dalszövegeik miatt azonban gyakran érte őket kritika.
1976-ban Fekete Gábor Angliába, majd az USA-ba távozott. Helyét az Apostol addigi dobosa, Németh Gábor vette át. Ebben a felállásban készült el az 1977-es Kelj fel! és az 1978-as Gyere velem! című album. 1979. április 4-én a kvartett formáció feloszlott. Frenreisz a Generál gitárosával, Tátrai Tiborral és a fiatal nemzedék egyik dobosával, a Korálból kivált Papp Tamással létrehozta az Új Skorpió nevű együttest. Szűcs Antal Gábor, Németh Gábor és Papp Gyula Németh Alajos basszusgitárossal és Vikidál Gyula énekessel megalapította a Dinamit együttest. Az Új Skorpió két album és számtalan koncert után 1983-ban feloszlott, Tátrai Tibor a Hobo Blues Band tagja lett.
Frenreisz Szűcs Antal Gábor, Papp Tamás és Pálvölgyi Géza billentyűs társaságában 1985-ben újraalapította a Skorpiót. Két albumot készítettek ebben a felállásban. Napjainkban ritkán lépnek fel az aktuális felállásban (Németh Gáborral és Tátrai Tiborral mint állandó vendéggel).
Érdekesség, hogy Tátrait az együttes már 1973-ban szerette volna szerződtetni, ám ő akkor a Syrius tagjaként Ausztráliába készült. Szó volt Révész Sándor énekes csatlakozásáról is mind az eredeti, mind a trió felállású Új Skorpió esetében, de sikertelenül. Egy közös hangfelvételen mégis hallható Révész éneke a Skorpióval: Zalatnay Sarolta 1973-ban, Prágában rögzített angol nyelvű albumán énekelt egy duettet, a Skorpió kíséretében.

Tagok

1973–1976
1976–1979
1979–1983 (Új Skorpió)
1985–1993
napjainkban

Nincsenek megjegyzések: