2010. január 10., vasárnap

Judy Garland - The Hits Of Judy Garland (p) 1963 Digital Noise Cleaning and remastered, at Audio Design Studio 2010

Download

Side 1:
01) Medley
02) Over The Rainbow
03) Swanee
04) Come Rain Or Come Shine
05) The Man That Got Away
Side 2:
01) Chicago
02) I Can't Give You Anything But Love
03) Zing! Went The Strings Of My Heart
04) April Showers
05) Rock-A-Bye Your Baby
06) When You're Smiling

Judy Garland

Született:
1922. június 10.

Meghalt:
1969. június 22.

Portré

A tragikus sorsú színésznő a Mississippi partján született három lány közül a legifjabbként Frances Ethel Gumm néven. Már igen korán, háromévesen a világot jelentő deszkákra lépett nővérei társaságában egy apja által üzemeltett moziban. Judyt a showbusiness nevelte, gyerekszínészként az MGM szerződtette, nevelt sztárt, valamint emberi roncsot belőle. Hogy bájos, kislányos külsejét, karcsú alakját sokáig megőrizze, a filmmogulok arra bátorították, hogy fogyasztótablettákat szedjen, reggelente stimulánsokat kapott energiája növeléséhez, este pedig altatótablettákkal hajtotta álomra a fejét.
Élete során számos viszonyba bonyolódott, főként idősebb férfiak oldalán tűnt fel, és 1950-re, amikor az MGM kiszámíthatatlan viselkedésére és állandó dühkitöréseire való hivatkozással felbontotta a szerződését, már két házasságon is túl volt (Vincent Minnellivel kötött frigyéből született a híres színésznő, Lisa Minnelli), amit még három követett a sorban.
A filmtörténetbe Dorothy szerepével írta be magát az Óz, a nagy varázsló című musical címszerepében, melyben annyira elbűvölte a közönséget és a kritikusokat, hogy az Akadémia teljesítményét egy speciális Juvenile Oscar-díjjal jutalmazta. Számos sikeres MGM-musical következik a pályán a harcostárs és jó barát Mickey Rooney oldalán – a Magyarországon is bemutatott mozik közül ebből az időszakból kiemelkedik a Vincent Minnelli rendezte Találkozz velem St. Louisban és a Fred Astaire partnereként játszott Húsvéti parádé című produkció.
Az 50-es években George Cukor Csillag születik című filmjében nyújtott alakításával hívja fel magára a mozirajongók figyelmét. A filmért, melyben Garland egy énekesnőt alakít, aki hollywoodi sztárrá válik, és ezzel lecsúszott, alkoholista színész férjének is meg kell barátkoznia, Oscar-nominációban részesül, és elnyeri a Golden Globe Díjat is.
Ezt követően Garland főként énekesnői karrierjére koncentrál, számos lemezt ad ki, sikeres turnékon vesz részt, Grammy-díjakat nyer, és időnként néhány maradandó alakítás erejéig a vásznon is feltűnik – az Ítélet Nürnbergben egyik mellékszerepében remekel, majd az ifjú titán, John Cassavetes Egy gyermek vár című filmjében egy idealista tanárnő prózai szerepében bizonyítja tehetségét.
Garland drog-túladagolásban halt meg, holttestét majdnem egy éven keresztül egy ideiglenes kriptában tárolták, mert ötödik férje, akivel mindössze hat hónapot élt együtt, nem volt elég tehetős ahhoz, hogy megadja a színésznőnek a végtisztességet. Végül lánya, Lisa Minnelli hozott létre anyja számára egy alapítványt, hogy a hosszas huzavona után New Yorkban örök nyugovóra térhessen a világsztár.

liza_minelliAz Óz, a csodák csodája Dorothyja, Judy Garland maga is kétévesen kezdte énekesi pályafutását, hétévesen szerepelt első filmjében még a 20. század elején. 1935-ben, tizenhárom évesen alkalmazta az MGM stúdió, és olyan híres színészekkel járt együtt iskolába, mint Ava Gardner, Lana Turner és Elizabeth Taylor. Tizenöt évesen volt az első igazán átütő sikere a Love Finds Andy Hardy című filmben. Tizennyolc éves koráig már tizenkét filmben szerepelt.
Akkoriban teljesen elfogadott volt Hollywoodban, hogy amfetaminszármazékokat és altatókat adtak a fiatal színészeknek, hogy jól bírják ezt a megfeszített tempót. A rendszeres gyógyszerezés hatására Judy Garland gyógyszerfüggővé vált, amely­től egész élete során nem tudott megszabadulni.
A látszólag sikeres színészi és énekesi karrierje ellenére Judy Garland állandó kétségek között élt, és folyamatos visszaigazolásokra volt szüksége, hogy tehetséges és vonzó nő. Több abortuszon és még több öngyilkossági kísérleten esett át. Számos alkalommal kirúgták a forgatásokról, mert függősége miatt nem lehetett rá számítani. Ötször ment férjhez, második házasságából született Liza Minelli 1946-ban.
A kis Liza rendszeresen fellépett édesanyjával, ám amikor Judy Garland látta lánya tehetségét, nagyon féltékeny lett rá. „Amikor a színpadon voltam vele, akkor nem volt többé a Mamám, hanem Judy Garland” – idézi vissza Liza. Egyszer a taps miatt féltékeny színésznő még a színpadról is lelökte lányát.
Miután Judy Garland elvált második férjétől, számos alkalommal volt alkohol és drog befolyása alatt, emiatt elküldték Holly­woodból. „Az egyetlen dolog, amit megtanultam gyermekkoromban, hogyan kell úgy szállodában lakni, hogy ne fizessük ki a számlát”–meséli gyermekkoráról Liza. Judy annyiszor követett el öngyilkossági kísérletet, hogy lánya megtanulta a gyomorpumpa használatát is. 1969-ben Judy Garland végül gyógy­szer-túladagolás miatt halt meg negyvenhét évesen.
Liza Minelli eddigi élete során számos filmben szerepelt, szinte minden rangos díjat megkapott a film- és a színházi világban. Édesanyja negatív példája és a szórakoztatóipar miatt azonban ő is alkohol-, gyógyszer- és drogfüggő lett, és ő sem tudott hűséges lenni házastársához, négyszer vált el. 2000 után az egészsége is megroppant: gerinc- és csípőműtétet hajtottak végre rajta, vírusos agyhártyagyulladás miatt beszédkészségét is majdnem elvesztette. Csak nagy nehézségek árán tudott megtanulni újra beszélni, kitartásának köszönheti, hogy újra visszatérhetett a szórakoztatóiparba.

Nincsenek megjegyzések: